Infants i lectura: 7 beneficis de llegir durant la infància

És ben sabut que llegir aporta molts beneficis. Probablement, quan som adults, no ens n’adonem perquè, simplement, en gaudim. No obstant això, un infant que llegeix multiplica el potencial de la seva ment de manera exponencial. En l’article d’avui us expliquem 7 beneficis de llegir durant la infància i com els podem iniciar en la lectura gaudint-ne plegats, en família.

7 beneficis de llegir durant la infància

  1. Desperta la imaginació i la creativitat

    Llegir és una activitat molt completa: qui llegeix imagina com són els indrets descrits, fa un retrat imaginari dels personatges, de quina veu tenen, de com es mouen…, escolta música on no sona i sent olors on no n’hi ha. Tota una experiència per al seu cervell en plena expansió!
  2. Fomenta la curiositat, la concentració i l’atenció

    Llegir fomenta aspectes tan importants per al futur adult com la concentració, l’atenció i, per descomptat, la curiositat. Si quan són petits els estimulem l’hàbit de la lectura, tindrem adults amb una ment més desperta i capaç de concentrar-se més fàcilment.
  3. Millora les habilitats lingüístiques

    Quantes paraules noves poden conèixer mentre llegeixen! Un altre dels beneficis de llegir durant la infància és que aprenen com s’escriuen i què signifiquen un munt de noves paraules, les saben englobar en nous contextos, les reconeixen com a sinònims d’altres paraules… I si llegeixen en veu alta, també milloraran la pronunciació i l’accent, sobretot en el cas de llegir en altres idiomes.
  4. Afavoreix grans resultats acadèmics

    Precisament perquè la lectura millora les habilitats lingüístiques dels més petits i els ajuda a tenir més atenció i concentració, els bons resultats acadèmics augmenten notablement.
  5. Suscita empatia i flexibilitat

    Imaginar les situacions que viuen els personatges dels contes o les històries que llegeixen fa augmentar qualitats tan positives com l’empatia i la flexibilitat.
  6. Ensenya el món

    A banda de tots els beneficis cognitius que té la lectura en els infants, no podem oblidar que, al cap i a la fi, un llibre és un sac de coneixement: geografia, història, filosofia, natura, ciència, societat…
  7. Proporciona un gran plaer

    L’últim benefici, però no per això menys important, és gaudir de la lectura. Llegir és un plaer, un moment de relax, de desconnexió. Una estona en què la ment ens transporta a llocs inimaginables.

Com ho fem per aconseguir que nens i nenes llegeixin?

Segur que després de llegir tots aquests beneficis la pregunta que us feu a continuació és: «Molt bé, però, com ho fem per aconseguir que les nostres criatures llegeixin?». Avui dia hi ha molts pares i mares que es fan aquesta pregunta. La resposta és ben senzilla: amb l’exemple i des de ben petits. Quan encara no saben llegir, és molt positiu llegir-los contes en veu alta; quan ja en saben, no hi ha millor motivació per a ells que veure llegir el pare i la mare. Proveu de col·locar un sofà ben còmode en un racó agradable per dedicar-lo exclusivament a la lectura i reuniu-vos-hi per llegir contes plegats.

Aprofiteu els beneficis de la lectura en els infants. Esperem que després de llegir aquest article pugueu gaudir de contes, històries i relats tots plegats!

Cerca

Arxiu